Világszerte menő a japán iskolai egyenruha-divat

| Címkék: hírek japán | 2009.12.19. 10:15

A kormányzati kezdeményezésre létrejött japán popkultúrát népszerűsítő Cool Japan kampány egyik eleme a szigetországi fiatalok körében elterjedt öltözködési stílusok - így a középiskolai egyenruhák divatjának - nemzetközi propagálása. A külügyminisztérium reményei szerint a tinédzserek körében egyre kedveltebb iskolai öltözetek nem csak a japán divat, de az ország iránt is felkeltik a fiatalok érdeklődését - írta az Asahi Shimbun.

A kötelező iskolai viseletet hosszú évtizedeken át több generáció tagjai is szívből gyűlölték és sokan az egyén elnyomásának jelképét látták benne. Rengeteg diák lázadt az előírt ruhadarabok hordása ellen, de a szigorú szabályok alól nem volt kivétel: a japán diákoknak egyenruhát kell viselniük.

Néhányan tiltakozásuk jeléül megpróbáltak különféle változtatásokat végrehajtani a kinézeten, de az esetek többségében azokat sem engedélyezték. Pedig a dekorációk és kissé átszabott szoknyák vagy felsők egyes esetekben nagyon is tetszetős ruhát szültek. Habár ezeket az iskolákban nem engedélyezték, az utóbbi években mégis egyre felkapottabbak lettek és dekorált, modern szabású modelljeik ma már az oktatási intézményeken kívül, a hétköznapok során is kedvelt divatos öltözetté váltak. (Van olyan üzlet ami szinte kizárólag erre a stílusra specializálódott.)

Ráadásul az anime és manga terjedő nemzetközi ismertsége a Japánon kívüli világgal is megismertette az ottani iskolai stílusokat. A japán iskolás lányok megjelenését sok külföldi is átvette és így mára a japán egyenruhák szép lassan a szigetország popkultúrájának képviselői lettek. Az előző japán kormány idén márciusban pontosan ezért tudta elfogadtatni az úgynevezett "kawaii nagykövetek" kinevezését. A fiatalok körében különösen kedvelt modern divatirányzatokat népszerűsítő lányok között szerepel a felsős-középiskolai (Senior High School) stílust bemutató Fujioka Shizuka is.

A lányok azóta már több európai rendezvényen is képviselték a távol-keleti országot. Fujioka Shizuka Oroszországban és Franciaországban különösen nagy sikert aratott az anime- és cosplay rajongók körében.
 

Forrás:http://oriens.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatfilmanimerulz.blog.hu/api/trackback/id/tr451607787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása