Érinthető hologram Japánból

| Címkék: japán | 2009.09.24. 09:57

A tokiói egyetem fejlesztői a hologramokhoz hasonló háromdimenziós látványt kínáló, ám nem csak látható, hanem ki is tapintható megjelenítési technológiát dolgoztak ki.

A Reutersnek Hirojuki Sinoda, az egyetem professzora úgy nyilatkozott, bár eddig a hologramok csupán a szem számára biztosították a térhatású látványt, fejlesztésükkel a 3D-s ábrák fizikai valósággá, azaz tapinthatóvá válnak.

A japán kutatók ultrahang-hullámok és egy speciális szoftver segítségével idézik elő az érintés élményét, ha a kivetített hologramok felé kézzel közelítenek. A megoldáshoz egyébként a NintendoWii játékkonzol mozgásérzékeny vezérlőjének szenzorjait alkalmazzák, mely a hologram felett kap helyet. Bár a technológia egyelőre csak egyszerűbb formák közvetítésére képes, de már így is sok helyen lehetne alkalmazni: például kórházakban olyan virtuális eszközöket lehetne létrehozni segítségével, amelyeket megérintésük - ezáltal fertőzésveszély - nélkül lehetne kezelni.

forrás:origo.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatfilmanimerulz.blog.hu/api/trackback/id/tr201403584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása