Japán szerző könyve Rózsa Sándorról

| Címkék: japán | 2009.11.09. 22:00

 Aki szereti a népszerű, de tudományos alaposságú történelmi tárgyú műveket, biztosan élvezettel fogja végig olvasni Minamizuka Shingo, a jeles japán "hungarológus" könyvét.
A kitűnő történész, a Tokiói Egyetem professzora évtizedek óta a magyar kultúra, a magyar történelem tolmácsolója, közvetítője és kutatója Japánban. Jelen műve, amely az angol kiadás alapján kerül a magyar olvasóközönség elé, a magyar történelem egyik sajátos fejezetéről, egyik legizgalmasabb figurájáról, Rózsa Sándorról, a betyárról, a "szociális banditáról" mond újat és eredetit. Rózsa Sándor, "a betyár" meghatározó szerepet játszott a 19. század végén felerősödött magyarországi agrárszocialista mozgalom történeti előkészítésében. A század végére kiteljesedett mozgalom jobb munkafeltételeket és földreformot követelt a parasztság számára. A "társadalmi bandita" fogalmának elméleti kifejtéséből kiindulva a szerző a 19. századi magyar agrártársadalom részletes, alapos történeti elemzését nyújtja művében.
A magyar történelem e sokat vitatott, de annál kevésbé feltárt alakja nemcsak a sajátos hazai betyárok "tipikus" megtestesítőjeként áll előttünk, hanem a jelenség európai összevetésben is hozzáférhetővé válik.

Minamizuka Shingo 1942-ben született Japánban. A Hosei University professzora, valamint a Chiba University emeritus professzora. 1972 óta foglalkozik magyar történelemmel, mindenekelőtt a magyar paraszti társadalommal, a betyárok történetével, az 1890-es évek agrárszocialista mozgalmaival, illetve a harmincas–negyvenes évek népi mozgalmával
 

forrás:http://bookline.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatfilmanimerulz.blog.hu/api/trackback/id/tr611513991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása