Tolmács szemüveg!

| Címkék: japán | 2009.11.24. 17:03

Talán még nem jött el annak a Star Trekben is látható univerzális tolmácsgépnek az ideje, amely képes valós időben tökéletesen lefordítani a földönkívüliek által használt nyelvet. Azonban a japán NEC elektronikai vállalat minden bizonnyal jó úton halad, hogy valami hasonlót hozzon létre a jövőben, amikor is nem kell majd tolmácsot fogadnunk vagy szótárral és a táskánkban lévő egyéb kütyükkel mászkálnunk ahhoz, hogy normális kommunikációt folytathassunk egy olyan féllel, ahol egyikünk sem beszéli a másik nyelvét. Ugye milyen jó lenne, ha egy magyarul nem tudó japán és egy japánul nem tudó magyar egy csettintésre megértené egymást?

Azonban ez a gondolat tényleg még csak sci-fi filmekben valósulhat meg. A NEC által gyártott “Tele Scouter” még igencsak gyerekcipőben jár és ezt a gyártó is elismeri. A kísérleti stádiumot mutatja az is, hogy az eszköz fordítási képességei igencsak korlátozottak, így egyelőre hordozható adatmegjelenítőként vezetnék be a berendezést, aminek pl. a mérnökök nagy hasznát vehetnék munkájukban.

A tolmácsgép működése:
A készülék mikrofonja a hangot a felhasználó derekára erősített központi egységhez irányítja, amely onnan egy vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbítódik egy távoli szervernek. A távoli szerver lefordítja a hangot és szöveget formál belőle, amit visszaküld a felhasználónál lévő készüléknek. A szöveg azonnal megjelenik a szemüvegre szerelt kijelzőn.
A fordító rendszer lényege az, hogy a hallott szöveget valós időben fordítja le és valós időben is vetíti ki.

A mobil fordítógép fizikai előnyei:
- Kicsi, ezáltal nem nagy a súlya, könnyen hordozható.
- Fogyasztása alacsony, ezért sokáig bírja.
- A lefordított szöveg a felhasználó perifériális látómezejében jelenik meg, így az nem zavaró.

2010-ben, vagyis jövőre fog kereskedelmi forgalomban megjeleni.
A legfeljebb harminc felhasználó kezelésére képes rendszer ára 750 millió jen, azaz körülbelül 1,58 milliárd forint lesz. A NEC ennek ellenére úgy véli, hogy a következő három év alatt körülbelül ezer darabot lesz képes értékesíteni a rendszerből.

forrás:http://index.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatfilmanimerulz.blog.hu/api/trackback/id/tr971549278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása