Egy 1800 éves onsen lett Japán legjobb forró vizű fürdője

| Címkék: hírek japán | 2010.01.02. 18:02

A Jaran nevű japán turisztikai magazin hagyományos éves felmérésén a szigetország egyik legrégebb óta működő vulkanikus gyógyfürdője, a Yunomine Onsen kapta a legtöbb szavazatot, elnyerve ezzel a Japán legjobb rejtett fürdője címet. A Wakayama prefektúrában található Tanabe városban álló Yunomine forrás fürdő (湯の峰温泉 - yo no mine izumi) különlegességét növeli, hogy a területén áll a Tsuboyu fürdő, az egyedüli japán onsen, amely az UNESCO Világörökség regisztrált tagja és mégis nyilvánosan használható.



A jalan.net (じゃらんnet) szerkesztői szeptember 4. és 14. között több mint 5000 utazót kérdezett meg a tradicionális japán fürdőkben szerzett élményeikről. A feleletek alapján különböző kategóriákba rangsorolták a forró vizű fürdőket. Mint kiderült, a válaszadók a döntésnél elsődleges szempontként a fürdőzés közben elért hatást és a minőséget veszik figyelembe, majd azt követően a kialakítást és a természet közötti harmóniát mérlegelik. Egyes vendégek a még kiszolgálás és az ételek alapján is rangsoroltak.

A Yu-no-mine Onsen forrását körülbelül 1800 évvel ezelőtt fedezték fel. A Kii-félsziget hegyes vidékén számos vulkáni eredetű forrás tört fel az évszázadok során. A Kumano régió shinto szentélyeibe látogató zarándokok útvonalai mentén ezek közül több is található. A 4. század elején már fürdő állt a területen, így a Yunomine Japán egyik legősibb onsen létesítménye. Elsőként a Kumano zarándokútjait járó vándorok használták, majd később szálláshelyek építésével a magasabb osztályokhoz tartozók pihenőhelye lett. Napjainkban összesen 507 személy elszállásolására alkalmas ryokan épületek és minshuku rendszerű fogadók veszik körül. 2004 óta a Kulturális Világörökség részéhez tartozik, a Kii-hegység szent helyei és zarándokútjai néven regisztrált helyszínek között szerepel.Ehhez kapcsolódik egyik különleges vonzereje is. A hozzá tartozó apró Tsubo fürdő (つぼ湯 - Tsubo-yu) az egyetlen Világörökségi helyszín, amit bárki használhat. (A Tsubo név eredete valószínűleg a hasonló elnevezésű régi vázára utal, a vízzel telt mélyedés ugyanis váza formájú.) A férfiak és nők által közösen is használható forró vizű sziklakád egyetlen korlátozása, hogy 30 percnél tovább nem maradhat senki sem benne.

A Föld mélyéről feltörő forró víz forrása 90-92 C fok körüli. Összetételét tekintve nátrium, hidrogén-szulfid és szódabikarbóna is található benne. Ennek köszönhetően többféle egészségügyi probléma gyógyításában is hasznos szerepet tölt be. Jótékony hatású lehet a reumás megbetegedésekben, az idegrendszeri- és bőrbetegségekben szenvedők számára. Úgy mondják, a víz a benne található ásványi anyagok miatt naponta hét alkalommal színt vált. Ha nem a fürdőzés céljára használják, a forrás a magas hőfok miatt zöldségek és tojás főzésére is alkalmas.

A Jaran által megkérdezett 5106 fürdőlátogató szavazatai között számos híres onsen szerepel. Közülük a legtöbb "maximálisan megelégedett" vendéget a Yunomine onsen tudhatja magáénak. Második helyen a fukushimai Takayu onsen, harmadikon pedig a shizuokai Kumomi onsen található. A Jaran összesített listáját áttekintve a megállapítható, hogy a vendégek előnyben részesítik és jobban értékelik az úgynevezett rejtett fürdőket. A természetes környezetbe beolvadó, völgyekkel, erdőségekkel körülvett és így a nyilvánosság elől rejtett forró vizű források (秘湯 - hitou) a japán fürdők értékelésekor rendszerint a legkiemelkedőbb helyeket foglalják el.

Forrás:oriens.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatfilmanimerulz.blog.hu/api/trackback/id/tr761639962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása