Százezreket fizettek két darab mangóért

| Címkék: hírek japán | 2010.04.08. 18:12

A Japán déli részén fekvő Miyazaki prefektúra turisztikai látványosságai mellett kellemes klímájáról és az annak köszönhető ízletes déligyümölcseiről is híres. A mangó után ott minden más fajtánál nagyobb kereslet mutatkozik, ami a szerencsés termelőnek több százezer yen bevételt biztosít: a szezon kezdetekor rendezett vásáron az első két darab rendszerint rekordáron talál gazdára. Az idei év két legfrissebb mangójáért hétfőn a Miyazaki városi Iwataya kereskedőházban 200 ezer yent (kb. 420 ezer forintot) fizetett az elszánt vevő.

A "Nap tojása" (太陽のタマゴ - Taiyō no Tamago) néven emlegetett gyümölcs Miyazaki egyik bejegyzett terméke. Szezonja áprilistól júliusig tart. Már növekedése alatt is gondosan ellenőrzik minőségét és csak azokat a gyümölcsöket szedik le, amelyeknél a cukortartalom eléri a 15 százalékot és tömegük legalább 350 gramm.
Japánban nem egyedi az ehhez hasonló árverés. Zöldségek, gyümölcsök vagy halak esetében is előfordul, hogy a kereskedelmi szezonnyitó napon az első darabokat a megszokottnál jóval magasabb összegért adják el. Az ilyen aukciókon emelt árakkal próbálják biztatni azokat, akik gyümölcstermelésre adják a fejüket. Ha ugyanis az első portékák igazán szépek, akkor jelentős profitot hozhatnak a termelőnek.

Kyūshū Japán harmadik legnagyobb szigete. Déli fekvése miatt éghajlata szubtrópusi, ami különösen kedvez az egzotikus gyümölcsöknek. Az ott termett piros-narancssárga színű mangók országszerte híres finomságok. Miyazaki gazdasági hivatala körülbelül 777 tonnányira saccolja az idei mangótermést - írja a Yomiuri Shimbun. Ennek 15 százalékát teszi ki a nagy méretű "Nap tojása" fajta.

A Felkelő Nap országában a szezonális gyümölcsök ára egyébként is magas. A külföldi turisták rendszerint megdöbbennek a szépen, egyesével csomagolt alma, narancs, avokádó, grapefruit és azok árcímkéi láttán. Forrás:oriens.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatfilmanimerulz.blog.hu/api/trackback/id/tr71903702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása